Wat is financial lease?

Een financial lease is een lease vorm waarmee u voor uw organisatie bijvoorbeeld een auto kunt aanschaffen. De leasemaatschappij betaalt dan voor u de aankoopprijs van de auto of machine, zodat u geen dure aankoopprijs hoeft te betalen. U betaalt elke maand een afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij voor een afgesproken termijn. Hier hoort natuurlijk ook rente bij, aangezien de leasemaatschappij dit niet voor niets doet. Aan het einde van deze termijn wordt nog een bedrag betaald, waarna de auto of machine volledig van u is. Gedurende de periode van de lease blijft de leasemaatschappij de juridische eigenaar, terwijl u de economische eigenaar bent. Nu u antwoord heeft op de vraag wat financial lease is, vindt u hier de voor- en nadelen van deze leasevorm.

De voordelen van financial lease

Wat financial lease zo handig maakt, is het feit dat u vrijwel direct een dure auto of machine in uw bezit kunt hebben, terwijl u hier niet het enorme bedrag voor hoeft te sparen. Dit bedrag kunt u vervolgens weer in andere afdelingen binnen uw bedrijf steken. Zo kunt u bijvoorbeeld een andere investering maken of wellicht een tweede machine of auto leasen, indien dit wenselijk zou zijn. In principe heeft leasen dus veel weg van huren, echter bent u aan het einde van een financial lease de eigenaar van het product en is dit met het gewone huren niet het geval.

De nadelen van financial lease

Er zitten natuurlijk ook nadelen verbonden aan een financial lease. Zou dit niet het geval zijn, dan zou iedereen hier voor kiezen. Bij een financial lease betaal je dus maandelijks een bedrag en aan het einde van de termijn een soort afkoopsom. Wanneer u dit allemaal bij elkaar op telt, zult u aan het einde van de totale rit meer kwijt zijn dan wanneer u het product in één keer had aangeschaft. Op de lange termijn zal het dus duurder zijn, echter zorgt dit er op de korte termijn wel voor dat u direct een dergelijk product kunt aanschaffen.