Wat is operational lease?

Een veelgestelde vraag van mensen die meer informatie willen over leasen is: wat is operational lease? In het eerste opzicht lijkt operational lease hetzelfde te werken als financial lease. U heeft een bepaald product voor ogen, bijvoorbeeld een voertuig voor uw organisatie. De leasemaatschappij betaalt vervolgens voor u het product, zodat u dit direct kunt gebruiken. U dient elke maand een afgesproken bedrag te betalen, waarbij u natuurlijk ook rente betaald. Echter dient u bij een operational lease ook overige kosten te betalen, zoals kosten voor het onderhoud of een verzekering. Hier dient u rekening mee te houden wanneer u voor uzelf gaat uitrekenen hoe duur de lease zal gaan uitvallen.

De voordelen van een operational lease

Wat een operational lease aantrekkelijk maakt is dat u direct over de machine of wagen beschikt, zonder dat u hier een bepaald bedrag voor apart hoeft te houden. Op deze manier kunt u direct aan de slag en de investering die u normaal hier voor zou maken voor andere zaken gebruiken. U hoeft verder geen kosten te maken als er onverhoopt iets stuk gaat, u betaalt immers als voor een verzekering. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan die u ineens veel geld kosten.

De nadelen van een operational lease

Bij een operational lease is het na afloop niet mogelijk om de auto of machine over te nemen. Wanneer de leaseperiode erop zit, blijft de leasemaatschappij dus eigenaar van het product. Daarnaast zijn de maandelijkse vaste lasten bij een operational lease ook redelijk hoog, omdat u naast de normale afschrijving ook nog rente, verzekering en onderhoud betaald. De maatschappij waarbij u de auto of machine leased blijft ten alle tijden de eigenaar, u mag er enkel gebruik van maken.